آشنایی با اسپرسو ساز و کاربردهای مختلف این دستگاه

بسیاری از ما روز خود را با نوشیدن یک فنجان قهوه آغاز میکنیم زیرا قهوه حاوی کافئین است و انرژی لازم تا چند ساعت بعد را تامین میکند. آمادهسازی قهوه را میتوان به شکلهای مختلفی انجام داد که یکی از آنها تهیه قهوه اسپرسو است. اسپرسو نوعی عصارهگیری قهوه است که در آن، تمام عصاره قهوه بهطور کامل تخلیه شده و مایعی غلیظ به دست میآید. برای تهیه اسپرسو نیاز به ادستگاه مخصوص به نام اسپرسوساز است. برای آشنایی با اسپرسو ساز، کاربردهای این دستگاه و معرفی انواع آن، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

اسپرسوساز چیست؟
قهوه سالها است به عنوان یک نوشیدنی لذیذ در تمام دنیا استفاده میشود. روشهای مختلفی برای تهیه این نوشیدنی وجود دارد که در برخی از آنها نیاز به دستگاههای پیچیده و تخصصی است و برخی دیگر صرفا به یک لیوان آب جوش نیاز دارند. قهوه اسپرسو، یکی از سبکهای تهیه این نوشیدنی است که با کمک دستگاهی به نام اسپرسوساز آماده میشود. این دستگاه نخستین بار در سال 1884 به دنیا معرفی شد.
در آن سال نمایشگاهی عمومی در کشور ایتالیا برگزار شد که دانشمندان، مخترعان و محققان زیادی در آن شرکت کردند. یکی از شرکتکنندان این همایش فردی به نام آنجلو موریوندو بود که نخستین بار دستگاه اسپرسوساز را تولید کرده و مورد استفاده قرار داد. آنجلو یک سال بعد در سال 1885 این اختراع را در پایس ثبت کرد.
چند سال بعد از معرفی اولیه اسپرسوساز، فردی دیگر به نام بترزا، با ایجاد برخی تغییرات و اصلاحات در این دستگاه و همچنین افزودن بخشهای جدید، نوع دیگری از اسپرسوسازها را تولید کرد. جالب است بدانید این تحول اساسی و دستگاه جدیدی که توسط بترزا تولید شد، خیلی زود مورد استقبال قرار گرفت و زمینهساز تولید اسپرسوسازهای امروزی شد.

آشنایی با اسپرسو ساز و اجزای آن
دستگاههای اسپرسوساز از قطعات مختلفی تشکیل میشوند که هر یک نقشی در عملکرد این دستگاه دارند. خرابی هرکدام از قطعات و اجزای اسپرسوساز موجب میشود که عملکرد کلی دستگاه تحت تاثیر قرار گرفته و کار نکند یا اسپرسویی باکیفیت تولید نکند. در ادامه آشنایی با اسپرسو ساز، قطعات مختلف این دستگاه را معرفی خواهیم کرد:
- بویلر
- پرتافیلتر
- هد گروپ
- فنر پرتافیلتر
- تمپر قهوه
- پمپ آب داغ
- نازل بخار
- مخزن آب
- کنترلر دما
- پایه دستگاه
- فشار سنج
- شیر آب گرم
- سنسور ها
- واشر هد گروپ
- گروپ اسکرین
- سینی آبچکان
- کلید برق دستگاه
- بسکت یا سبد پرتافیلتر
- قسمت انتهایی نازل بخار
- پنل کنترل یا بورد اسپرسوساز
نقش و وظیفه هرکدام از این قطعات در دستگاه اسپرسوساز متفاوت است اما همکاری و هماهنگی آنها با یکدیگر در نهایت منجر به تهیه یک قهوه لذیذ با غلظت مناسب میشود.

آشنایی با اسپرسو ساز و انواع مختلف این دستگاه
بهطور کل انواع اسپرسوساز را به دو نوع خانگی و صنعتی تقسیم میکنند. نوع خانگی این دستگاه مناسب تهیه قهوه در منزل است و برای مصارف محدود گزینهای مناسب و کاربردی است. اما نوع صنعتی آن برای استفاده در کافیشاپها، رستورانها و… مناسب است و جهت تهیه قهوه در حجم زیاد و بهطور مکرر، مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال نوع خانگی این دستگاه نهایتا برای تهیه 20 شات قهوه در روز مناسب است در حالی که نوع نیمه صنعتی آن را میتوان برای تهیه 100 شات قهوه هم استفاده کرد، بدون اینکه فشار خاصی به دستگاه وارد شود.
تقسیمبندی دستگاه اسپرسوساز را براساس نحوه عملکرد آن هم انجام میدهند که از این نظر دستگاههای اسپرسوساز به سه بخش اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و سوپر اتوماتیک تقسیم میشوند. در ادامه هر کدام از انواع اسپرسوساز براساس عملکرد را توضیح خواهیم داد:
اسپرسوساز نیمه اتوماتیک
در این مدل از اسپرسوسازها، دما و فشار آب را دستگاه تنظیم میکند و شما تنها باید قهوه را آسیاب کرده و فرآیند تمپ کردن دانهها و… را انجام دهید و قطعات را در جای مناسب قرار دهید.
اسپرسوساز اتوماتیک
در ادامه آشنایی با اسپرسو ساز، به نوع اتوماتیک این دستگاه میرسیم. نوع اتوماتیک از بیشتر نظرات مشابه نوع نیمه اتومات است. با این تفاوت که جریان آب به صورت اتوماتیک متوقف شده و شما نقشی در کنترل میزان قهوه موجود در شات ندارید.
اسپرسوساز سوپر اتوماتیک
در نوع سوپر اتوماتیک تمام فرآیندی که برای تهیه اسپرسو طی میشود توسط دستگاه انجام شده و تنها وظیفه شما روشن و خاموش کردن دستگاه است. این مدل از دستگاههای اسپرسوساز، دانههای قهوه را آسیاب کرده، تمپ میکنند، عصارهگیری را انجام میدهند و در نهایت یک قهوه باکیفیت، غلیظ و لذیذ را ارائه میکنند.

نحوه کار با دستگاه اسپرسوساز
تا همین چند سال پیش، تهیه قهوه کار سادهای نبود و برای آمادهسازی این نوشیدنی باید پروسهای سخت و زمانبر طی میشد. امروزه اما با رواج استفاده از دستگاههای مختلف به خصوص اسپرسوساز این کار به امری ساده تبدیل شده است. اسپرسوساز قهوهای باکیفیت ارائه میکند و با توجه به اینکه تمام عصاره قهوه در این روش گرفته میشود، کافئین آن فوقالعاده خواهد بود.
کار با دستگاه اسپرسوساز بسته به مدل آن چندان سخت نیست. دستگاههای خانگی تقریبا عملکردی یکسان و مشابه دارند و به یک شکل میتوان از آنها نگهداری و استفاده کرد اما دستگاههای صنعتی پیچیدهتر بوده و کار با آنها نیاز به مهارت دارد. به همین دلیل در این بخش، فرآیند تهیه یک فنجان قهوه با اسپرسوساز خانگی را توضیح خواهیم داد که به به شرح زیر است:
- دستگاه را روشن نمایید و صبر کنید تا آب به دمای مناسبی برسد
- پورتا فیلتر را از هدگروپ جدا کرده و اطمینان داشته حاصل کنید که تمیز و خشک است.
- داخل پورتافیلتر قهوه بریزید. آشنایی با اسپرسو ساز کمک میکند که با مقدار مناسب قهوه برای هر وعده نیز آشنا شوید. برای مثال جهت تهیه یک وعده قهوه سینگل باید 7-10 گرم پودر قهوه استفاده کرد.
- سطح قهوه را با لولر صاف نمایید.
- قهوه را تمپ و فشرده کنید.
- هد گروپ را تمیز کنید.
- پورتا فیلتر را به هدگروپ متصل کنید. فنجان را زیر پورتا فیلتر قراردهید.
- دکمه فعالسازی را بزنید و منتظر تهیه قهوه خود باشید.

نکات مهم استفاده از اسپرسوساز
استفاده از اسپرسوساز، به خصوص نوع خانگی آن چندان سخت نیست و بعد از چند بار امتحان کردن، میتوانید اسپرسوی لذیذ و نوشیدنیهای دیگر را با آن تهیه کنید. البته در زمان کار با این دستگاه باید به نکاتی هم توجه داشته باشید تا در نهایت قهوه، طعمی لذیذ داشته باشد. این نکات عبارتند از:
- حتی اگر از حرفهایترین نوع اسپرسوساز استفاده کنید اما دانههای قهوه شما کیفیت نداشته باشند هم نمیتوانید قهوهای لذیذ با غلظت مناسب تهیه کنید. دانههای تازه و آسیاب کردن آنها به صورت شخصی بهترین انتخاب برای تهیه اسپرسو هستند.
- دستگاه خود را به طور مداوم تمیز کنید تا از ماندن اسپرسو در لوله و بخشهای مختلف آن جلوگیری کنید. این کار هم به تهیه اسپرسو لذیذتر و هم به افزایش طول عمر دستگاه کمک میکند.
- از آب مناسب برای کار با دستگاه استفاده کنید. آبهای حاوی گچ باعث رسوب در لولههای دستگاه شده و در نهایت منجر به خرابی آن میشوند.
- به هیچ عنوان از شیر سرد به طور مستقیم در دستگاه استفاده نکنید. شیر نیز به مرور زمان باعث رسوب دستگاه شده و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار میدهد.
- به BAR دستگاه توجه کنید و به میزان آن از دستگاه استفاده کنید.

آشنایی با اسپرسو ساز و نکات خرید این وسیله
در آخرین بخش از مطلب آشنایی با اسپرسو ساز، به یکی از مهمترین نکات در مورد این دستگاهها یعنی نحوه خرید آن میرسیم. همانطور که گفته شد، اسپرسوساز انواع مختلفی دارد که از نظر عملکرد تفاوتهایی میان آنها وجود دارد. این وسیله همچنین توسط برندهای مختلفی تولید میشود که کیفیت و ویژگیهای محصول در هر برند با دیگری متفاوت است. به منظور تهیه بهترین نوع این وسیله کافی است به چند نکته مهم توجه کنید و این نکات عبارتند از:
- سلیقه: اولین عاملی که در خرید اسپرسوساز باید به آن توجه کنید، سلیقه است. چه مدل دستگاهی را میپسندید و دستگاه مورد نظر شما باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ اگر به آسیاب کردن و.. علاقه ندارید، نوع فوق اتومات مناسب شما است.
- ظرفیت خروجی: هر اسپرسوساز بسته به توان خود، ظرفیت و خروجی متفاوتی دارد. میزان قهوه مصرفی روزانه خود را مشخص کنید و براساس آن برای تهیه اسپرسوساز اقدام کنید.
- حجم دستگاه: اسپروساز معمولا روی کابنیت یا میز آشپزخانه قرار میگیرد، در نتیجه حجم آن باید به گونهای باشد که مانع استفاده دیگر دستگاهها نشود.
- برنامه پذیری: امروزه بسیاری از اسپرسوسازها از تکنولوژی هوشمند برخوردار هستند که میتواند کنترل آنها از نظر تعداد اسپرسو و… را مشخص کند.
- برند: در انتخاب اسپرسوساز توجه به برند هم حائز اهمیت است. امروزه این وسیله توسط برندهای مختلف تهیه میشود که هرکدام کیفیت و ویژگیهای منحصر به فردی دارند.
- قیمت: در نهایت برای خرید اسپرسوساز توجه به قیمت محصول و تناسب آن با بودجه شما نیز حائز اهمیت است.

سخن پایانی
به سادگی میتوان بیان کرد که کاپوچینو همواره به عنوان یکی از بهترین قهوههای ایتالیایی در نظر گرفته میشود و به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است. نوش جان کردن این قهوه دوست داشتنی نیازمند پیروی از یک سری مراحل مشخص است که باید آنها را به صورت دقیق دنبال کنید. تنها کافی است به نکاتی که از آنها یاد کردیم توجه داشته باشید تا بتوانید یک کاپوچینو عالی را برای خود و عزیزانتان تهیه کنید!
در مورد آنها صحبت کردیم. شما کدام نوع را برای آشپزخانه خودر ترجیح میدهید؟ آیا به اسپرسو علاقه دارید؟