تاثیرات قهوه بر کبد

در این مطلب، میخواهیم بدانیم که قهوه و کبد، چه ارتباطی با یکدیگر داشته و خوردن قهوه چه تاثیری بر سلامتی کبد میگذارد. بهطور کلی، قهوه بهدلیل خواص بسیاری که دارد تاثیر مثبتی بر سلامت کبد داشته و علاوهبر افزایش انرژی و رفع کسلی، فواید دیگری نیز دارد. البته قهوه نیز مانند تمام خوراکیهای دیگر دارای عوارض خاصی است که ممکن است سلامت قلب و سایر ارگانهای بدن را به خطر بیندازد. در ادامه، به بررسی تاثیر قهوه بر کبد خواهیم پرداخت و درمییابیم که مصرف قهوه به مقدار کافی، چه کمکی به سلامتی کبد خواهد کرد.
برای حفظ سلامتی کبد، چه مقدار قهوه باید نوشید؟
قهوه از دسته نوشیدنیهایی است که چه در راه رفتن به محل کار، چه در مسافرت یا در کلاس، اصطلاحاً باعث سوختگیری بدن شما شده و روز شما را میسازد. بنابراین اگر روز سختی پیش رو دارید میتوانید یک فنجان قهوه بنوشید و از کافئین موجود در آن لذت ببرید. اما آیا نوشیدن مقدار زیاد قهوه در روز برای شما مفید خواهد بود؟
همانطور که گفتیم، قهوه بهدلیل خواص منحصربهفردی که دارد تاثیر مثبتی بر سلامت کبد خواهد داشت. بهعنوان مثال اگر شما ۳ فنجان قهوه در روز بنوشید از بسیاری از مشکلات کبدی، جلوگیری خواهد کرد. همچنین اگر از بیماری هپاتیت یا کبد چرب رنج میبرید، نوشیدن ۴ تا ۵ و یا حتی ۶ فنجان قهوه میتواند برای شما مفید باشد. با این حال، بدن هر شخص با دیگری متفاوت است و همه افراد نمیتوانند این مقدار قهوه را در روز بنوشند. چرا که برخی افراد، به قهوه حساس هستند و نوشیدن ۱ شات اسپرسو نیز ممکن است عوارضی همچون تپش قلب، اضطراب و مشکلات گوارشی را در بر داشته باشد. در رابطه با قهوه و کبد، باید بگوییم مواد مفیدی در قهوه وجود دارند که در ادامه، به بررسی آنها میپردازیم.

مواد مقوی و سالم در قهوه
بدیهی است که قهوه، دارای مواد مقوی و مفیدی است که باعث ایجاد سلامتی در بدن انسان میشود. در واقع، یک فنجان قهوه معمولی شامل ویتامینهایی از جمله B2، B5، منگنز، منیزیم، نیاسین و پتاسیم است. بنابراین اگر سعی کنید در روز ۳ تا ۴ فنجان قهوه بنوشید میتوانید این ویتامینها را به مقدار کافی به بدن خود برسانید. بنابراین کبد و کلیه سالمتری نیز خواهید داشت و خطر ابتلا به بیماریهای خطرناک نیز در بدن شما کاهش پیدا میکند.

تاثیرات منفی قهوه برای بدن
درست است که قهوه، خواص بسیاری برای بدن دارد اما ممکن است از جهاتی دیگر برای سلامتی کبد، قلب و ریه، خطرناک باشد. در واقع، اگر ضربان قلب نامنظم یا سایر مشکلات قلبی را دارید مصرف زیاد قهوه میتواند تپش قلب شما را افزایش دهد و در روند طبیعی عملکرد قلب، اختلال ایجاد کند. همچنین در صورت ابتلا به سرطان ریه، مصرف بیش از حد قهوه، ممکن است علاوهبر تپش قلب باعث بدتر شدن بیماری شما شده و عمل تنفس را نیز برای شما دشوار کند. در چنین مواردی، بهتر است قبل از نوشیدن مقدار زیاد قهوه، با پزشک متخصص مشورت کنید.
اگر هم مشکلی برای نوشیدن قهوه ندارید میتوانید از افزودنیهایی مانند خامه و شکر برای تغییر طعم قهوهتان استفاده کنید. اما توجه داشته باشید از آنجایی که افراد مبتلا به کبد چرب، اغلب مشکلاتی مانند دیابت و اضافه وزن شدید دارند بهتر است قهوه خود را تلخ بنوشند تا عوارض خامه و شکر، باعث وخیمتر شدن بیماریشان نشود. در موضوع قهوه و کبد سالم، باید بگوییم که اگر نمیتوانید قهوه خود را تلخ بنوشید و حتما باید شکر را به آن اضافه کنید بهتر است از شیرینکنندههای مصنوعی مانند استویا و… استفاده کرده و بهجای خامه هم به نوشیدنیتان شیر اضافه کنید. شیرهای کم چرب و یا شیر نارگیل و… میتوانند بدون ایجاد چربی اضافه در قهوه، نوشیدنی شما را خوشطعم کنند.

نوشیدن قهوه دی کف، تاثیر مثبتی بر کبد میگذارد؟
برخی افراد ترجیح میدهند قهوه دی کف مصرف کنند تا کافئین کمتری وارد بدن خود کنند. قهوه دی کف، بهدلیل کافئین کمی که نسبت به قهوه معمولی دارد باعث ایجاد فشار خون نمیشود و برای افرادی که از سوزش معده رنج میبرند نیز مناسب است. اما موضوع اینجا است که برخی از خواص قهوه را تنها در قهوه معمولی میتوانید پیدا کنید. در واقع، قهوه دی کف از برخی مزایای قهوه معمولی برخوردار نیست و تاثیر خاصی بر سلامت کبد نیز نخواهد داشت.

۵ مورد از دلایلی که باعث ایجاد ارتباط مستقیم بین قهوه و کبد سالم میشوند!
همانطور که میدانید، قهوه مملو از موادی است که به محافظت از بدن در برابر بیماریهای رایج در زنان، از جمله بیماری آلزایمر و بیماریهای قلبی کمک میکند. همچنین کارشناسان تغذیه به این نتیجه رسیدهاند که قهوه حاوی مقداری آنتیاکسیدان بوده و سایر مواد داخل آن نیز التهاب داخلی بدن را کاهش داده و از بدن در برابر سایر بیماریها محافظت میکند.
همچنین قهوه، مزایایی فراتر از افزایش انرژی دارد که در ادامه، آنها را مورد بررسی قرار دادهایم:
قهوه، طول عمر را افزایش میدهد
درباره قهوه و کبد سالم، مطالعات نشان دادهاند که مصرف قهوه، تاثیرات مثبتی بر کلیه، کبد، بیماریهای قلبی و سکته مغزی دارد. بنابراین افرادی که قهوه بیشتری مینوشند کمتر در معرض مرگ ناشی از برخی بیماریها قرار میگیرند.
قهوه و کبد، کاهش خطر ابتلا به دیابت
از آنجا که با نوشیدن قهوه، کبد شما عملکرد بهتری دارد بدن شما شکر و گلوکز را نیز بهتر هضم میکند و احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
خطر نارسایی قلبی با نوشیدن قهوه کاهش مییابد
نوشیدن یک تا دو فنجان قهوه در روز علاوهبر سلامت کبد، میتواند جلوگیری از نارسایی قلبی کمک کرده و بدن شما مشکلی بابت پمپاژ کردن خون به سایر اندامها را نداشته باشد.
با نوشیدن قهوه، کبد شما از شما تشکر خواهد کرد!
همانطور که گفتیم نوشیدن قهوه اثر محافظتی بر کبد شما دارد. تحقیقات نشان دادهاند که افرادی که قهوه بیشتری مینوشند نسبت به افرادی که قهوه کمتری مینوشند احتمال بیشتری دارد که سطح آنزیمهای کبدی آنها در محدوده سالم قرار بگیرد. همانطور که گفتیم، قهوه معمولی نسبت به قهوه دی کف، مزایای بیشتری برای کمک به سالمتر شدن کبد دارد. اما نوشیدن همان قهوه دی کف نیز بهتر از آن است که نوشیدن قهوه را به کلی از برنامه روزانه خود حذف کنید.
با مصرف قهوه، به وزن دلخواه خود برسید!
از آنجا که قهوه، ارزش غذایی بالایی نداشته و به سلامت کبد نیز کمک میکند باعث میشود که با نوشیدن آن، احساس سیری بیشتری در روز داشته باشید. بنابراین بهتر است قهوه را در رژیم غذایی خود قرار دهید تا زودتر از آنچه تصور میکنید به وزن دلخواه خود برسید.
بنابراین درباره قهوه و کبد باید بگوییم که اگر عاشق قهوه هستید اطلاع داشته باشید که نوشیدن قهوه در روز میتواند تمام این مزایا را در بر داشته باشد و به سلامت کلی بدن شما کمک کند.

چگونه قهوه و کبد ارتباط سالمی با یکدیگر دارند؟
اکنون که مزایای قهوه را بررسی کردیم میدانیم که قهوه، چه اثراتی بر کبد انسان و سلامت سایر اندامها میگذارد. اما این فرآیند به چه صورت انجام میشود و قهوه، چگونه به سلامتی بیشتر بدن کمک میکند؟
در واقع، کافئین موجود در قهوه شامل بیش از ۱۰۰۰ ماده شیمیایی است که پزشکان هنوز در تلاش هستند که متوجه شوند این مواد، چگونه بر بدن انسان تاثیر میگذارند و از چه لحاظ مفید هستند. با هضم کافئین، بدن شما مادهای شیمیایی به نام پاراکسانتین تولید میکند. این ماده باعث کند شدن رشد بافت اسکار درگیر در فیبروز شده و باعث جلوگیری از بیماریهایی همچون سرطان کبد، سیروز مرتبط با مصرف بیش از حد الکل، هپاتیت C و بیماری کبد چرب میشود.
دو ماده شیمیایی مانند کاهوئول و کافستول نیز در قهوه وجود دارند که به بهبود سرطان کمک میکنند. در واقع، پزشکان معتقد هستند که نوشیدن مقدار متوسط قهوه در روز، میتواند رایجترین نوع سرطان کبد را درمان کرده و برای سلولهای کبدی، مفید باشد. اسیدهای موجود در قهوه نیز میتوانند ویروسی که باعث ایجاد هپاتیت B میشود را از بین ببرند. البته قهوههای بدون کافئین نیز میتوانند همین خواص را داشته باشند و به سلامتی بدن کمک کنند.
علاوهبر آن، مطالعات نشان دادهاند که رابطه قهوه و کبد سالم در مردان و زنان، بهطور یکسان بوده و این نوشیدنی، به سلامت همه افراد کمک میکند. البته بهتر است کودکانی که سن کمی دارند و بدن آنها هنوز به برخی خوراکیها حساس است، از مصرف قهوه خودداری کرده و یا مقدار کمی بنوشند. چرا که ممکن است عوارضی همچون تپش قلب و اضطراب برای آنها بهوجود بیاید. در کل، شما میتوانید قهوه را به شکل اسپرسو، قهوه فوری و… بنوشید و از تمام مزایای آن بهرهمند شوید. بنابراین طرز تهیه قهوه، هیچ تفاوتی در خواص آن نخواهد داشت.

کلام آخر در رابطه با قهوه و کبد
قهوه میتواند از جهات مختلف برای سلامت بدن و خصوصا کبد، مفید باشد. نوشیدن قهوه تا ۴ فنجان در روز میتواند باعث بهبود کبد چرب شده و کلیهها را نیز پاکسازی کند. همچنین از آنجا که قهوه، چربی کبد را از بین میبرد میتواند به کاهش وزن شما نیز کمک شایانی کرده و در رژیم لاغری، جایگاه ویژهای داشته باشد. در واقع، مواد مفید موجود در قهوه علاوهبر بهبود سلامت کبد میتوانند بر سلامت قلب و دیابت نیز تاثیر گذاشته و بدن شما را از خطراتی همچون سرطان و سکته مغزی و قلبی، نجات دهند. بنابراین از این پس، هر زمان که قهوه نوشیدید، بدانید که علاوهبر افزایش انرژی و رفع خستگی، سلامت سایر اندامهای شما نیز تضمین میشود.

منابع: