قهوه هند

هند به عنوان یک کشور آسیایی نه تنها یک قدرت بزرگ در زمینه تولید قهوه است، بلکه با تاریخچهای عظیم در این مورد، انواع قهوههای عالی را تولید میکند. این کشور، روش فرآوری منحصر به فردی دارد و در سالهای اخیر به طور تخصصی در زمینه تولید قهوه فعالیت کرده است. هند هر دو نوع قهوه عربیکا و روبوستا را به بازار عرضه میکند. به همین خاطر قهوه هند یک گزینه مطرح در دنیای قهوه است.
شاید برایتان عجیب باشد اما هند پس از برزیل، ویتنام، اندونزی، کلمبیا و هندوراس در رتبه ششم تولید قهوه در جهان قرار دارد. این کشور تقریباً 70 درصد تولید خود را صادر میکند. 30 درصد صادرات از نوع عربیکا و 70 درصد آن از نوع روبوستا است.
تاریخچه تولید قهوه در هند
هند اولین بخش از جهان، خارج از آفریقا و شبه جزیره عربستان بود که قهوه در آن کشت میشد. تا قرن شانزدهم، قهوه در انحصار اعراب بود. ایشان صادرات قهوه را با مجازات اعدام ممنوع کرده بودند. زمانی که یک راهب صوفی هندی از مکه دیدن کرد، این وضعیت تغییر نمود. طبق داستانی که وجود دارد، او هفت دانه قهوه را پنهانی وارد هند کرد و آنها را در این کشور کاشت و اینگونه بود که رشد قهوه در هند آغاز شد.
اما کشت سیستماتیک قهوه در هند به سال 1670 برمیگردد. این نوع کشت در هند به سرعت گسترش یافت و در قرن نوزدهم سیستماتیکتر شد. امروزه هند در میان 10 کشور بزرگ تولید کننده قهوه در جهان قرار دارد. اکثر تولیدات آن در مناطق جنوبی کشور (کارناتاکا، کرالا، تامیل نادو) واقع شده و توسط تولیدکنندگان کوچک انجام میشود.

قهوه هند چه طعمی دارد؟
طعم قهوه کشور هندی کاملاً شبیه قهوههای خوب اندونزی است. قهوه عربیکا هند دارای اسیدیته متوسط است و طعم قوی و لذتبخشی دارد. در نتهای معمولی به راحتی عطر چوب و خاک یافت میشود، در حالی که ویژگی کلی قهوه کشور هند تندی است. طعمهایی مانند کارامل و شکلات نیز بسیار رایج هستند. عربیکای هندی به دلیل ماهیتش اغلب در نوشیدنیهای ترکیبی مانند اسپرسو استفاده میشود.
قهوه هند از نوع روبوستا قبلاً چندان خوش نام نبود، زیرا سالها بود که به صورت بیکیفیت وارد بازار میشد، اما تولیدکنندگانی با علاقه و دانش وارد عمل شدند و برخی از باکیفیتترین قهوههای روبوستای جهان را به بازار عرضه کردند. امروزه روبوستای هندی نتهایی مشابه عربیکای هندی دارد.
قهوه کشور هندی موسمی
مونسونینگ یک تکنیک خشک کردن قهوه است که به طور تصادفی سالها پیش زمانی که دانههای قهوه سبز با کشتی به اروپا منتقل شد، پایه گذاری گشت. وقتی هوا گرم است رطوبت باعث پف کردن دانهها میشود. وقتی هوا خنک میشود، دانهها خشک شده و چروک میشوند. این بزرگ و کوچک شدن مکرر در واقع ساختار فیزیکی و شیمیایی دانهها را تغییر میدهد. در نتیجه یک فنجان قهوه معطر که شبیه هیچ قهوه دیگری نیست حاصل میشود.
آب و هوای سواحل جنوب غربی هند شرایط عالی را برای تکرار این فرآیند خشک کردن قهوه باستانی فراهم میکند. هر ساله بین ماههای ژوئن و سپتامبر که بادهای موسمی در شدیدترین حالت خود هستند، کشاورزان هندی دانههای قهوه خود را در انباری روباز قرار میدهند. بادهای شدید بارها و بارها دانههای قهوه را بزرگ و کوچک میکنند و اتفاقی شبیه یک سفر دریایی برای دانهها رخ میدهد

پردازش دانه قهوه در هند
میوههای رسیده گیاه قهوه (گیلاس قهوه) از دو قسمت به نام دانهها تشکیل شده است که به صورت صاف در مقابل یکدیگر قرار میگیرند. گیلاس با برداشتن دانههای قهوه و خشک کردن آنها پردازش میشود. چندین تکنیک برای پردازش دانههای قهوه هند وجود دارد که منجر به تولید قهوه سبز خواهد شد.
پس از فرآوری، قهوه سبز، برشته میشود تا بعد از آسیاب شدن مورد استفاده قرار بگیرد. برای تهیه قهوه با درصد کافئین پایین، قبل از برشته شدن، کافئین برای همیشه حذف میشود. بو دادن قهوه در دمای بالا آن را معطر میکند. فرآیند برشته کردن، عطر و بافت دانههای قهوه را تعیین مینماید.
اکثر کارخانههای بو دادن مدرن، قهوه را از طریق یک سری غلتک دندانه دار یا تراشه دار با شکافهای به تدریج کوچکتر آسیاب میکنند. آسیاب کردن دانههای قهوه یک مرحله مهم است و باید با دقت انجام شود. مرحله آخر بسته بندی مناسب است که توسط چندین تولید کننده و تامین کننده انجام میشود.
کاشت و برداشت قهوه هند
بسیاری از کشاورزان هندی، قهوه خود را با ادویهها مخلوط میکنند. در برخی موارد، کشاورزان درختان قهوه را در میان بوتههای فلفل رشد میدهند. این مورد منجر به طعم تند قهوه در هند میشود. در مورد برداشت نیز باید گفت کشاورزان محلی با مهارتی که در انتخاب بهترین دانههای قهوه دارند فقط گیلاسهای رسیده را میچینند. در واقع برداشت کاملا دستی است. سپس گیلاسها را به شکل قهوه سبز درآورده و به انباری روباز منتقل میکنند.
سپس کشاورزان ۳ ماه کامل صبر میکنند تا با مشارکت طبیعت، دانهها آماده فروش شوند. در کل فرآیند تولید قهوه در هند مستلزم زمان و مراقبت زیادی است. اما ارزش انتظار را دارد و همین فرآیند است که قهوه تولید شده در کشور هند را منحصر به فرد میکند.
فرآیند مونسونینگ همان رازی است که کشاورزان هندی برای تولید قهوه از آن سود میبرند. این روش فرآوری خاص تنها به لطف وزش بادهای موسمی قابل انجام است. این فرآیند، طعمهایی را برای قهوه هند ایجاد میکند که نزدیک به طعم قهوهای است که در اروپا در قرن 18 و 19 همه از آن لذت میبردند، زمانی که قهوه برای ماهها در معرض قایقهای بادبانی قرار میگرفت.

بهترین مناطق هند برای رشد دانههای قهوه
قهوههای هندی در چندین منطقه از کشور رشد میکنند. با این حال، دانههای معروف از تپههای جنوبی هند میآیند و عطر و طعم فوقالعادهای دارند. در واقع حدود 40 درصد از دانههای قهوه در کوورگ، کارناتاکا کشت میشوند. تقریبا اکثر مردم هند روز خود را با یک فنجان قهوه تازه دم کرده شروع میکنند. نوشیدن قهوه به سرعت آنها را سرحال کرده و آماده انجام فعالیتهای روزانه خواهد کرد.
تولید قهوه در هند در ایالتهای جنوبی بیشتر است. به طوری که ۷۱ درصد در کارناتاکا، ۲۱ درصد در کرالا و ۵ درصد در تامیل نادو انجام میشود. طبق گفتههایی که وجود دارد بهترین قهوهای که در جهان تولید میشود قهوهای است که توسط هند از طریق کانال سوئز به روسیه، اسپانیا، هلند و فرانسه صادر میشود.
چیکماگالور به عنوان سرزمین قهوه کارناتاکا شناخته میشود، مکانی که پیشنهاد میشود عاشقان قهوه حتما از آن دیدن کنند. به دلیل موقعیت جغرافیایی و آب و هوای آن، یکی از بزرگترین قهوه خانههای کارناتاکا است که پس از کوداگو، کورگ و حسن مطرح میشود.
Wayanad مکانی برای تولید دانههای قهوه عربیکا و روبوستا در کرالای هند است. آب و هوای دلپذیر آن، جنگلهای همیشه سبز، دریاچههای روان، گیاهان و جانوران باورنکردنی و طیف وسیعی از مزارع قهوه این منطقه را بسیار دیدنی میکند.
تپههای پالانی، مکانی ایدهآل در تامیل نادو برای رشد قهوه هند است، زیرا دارای یک قهوهخانه کاربردی است، به این معنی که میتوانید کل فرآیند قهوه سازی را با گشت و گذار در مزارع آن مشاهده کنید. مکانهای دیگری مانند نیلگیریس و کودایکانال نیز در هند وجود دارد که میتوانند با آب و هوا و مزارع قهوهشان شما را شگفتزده کنند.

انواع دانههای قهوه در هند
دانههای قهوه در کل به چهار دسته عربیکا، روبوستا، لیبریکا و اکسلسا تقسیم میشوند. البته دو نوع عربیکا و روبوستا شناخته شدهتر هستند.
دانههای عربیکا محبوبترین نوع دانههای قهوه هستند که با بالاترین کیفیت عرضه میشوند. این دانهها قرنها پیش در ارتفاعات اتیوپی به وجود آمدهاند. دانههای روبوستا بعد از عربیکا محبوبترین دانههای قهوه به شمار میروند. منشا اصلی آنها جنوب صحرای آفریقا و اندونزی است. بسیاری بر این باورند که دانههای روبوستا خشنتر و تلختر از دانههای عربیکا هستند. زیرا اغلب بوی قوی و طعمی صاف و تقریبا سوخته دارند. دانههای روبوستا حاوی کافئین بسیار بیشتری نسبت به دانههای عربیکا هستند.
دانههای لیبریکا به عطر گلی تند و طعم دودی معروف هستند. بسیاری از دوستداران قهوه، طعم چوب و غیرعادی این دانهها را دوست دارند. دانههای اکسلسا تقریباً به طور کامل در آسیای جنوب شرقی رشد میکنند و شکلی شبیه به دانههای لیبریکا دارند. یعنی به شکل بیضی کشیده هستند. طعم این دانهها میوهای است و تا درجه تیره شدن برشته میشوند. این موضوع توجه دوستداران قهوه را به خود جلب میکند.
قهوهای که در کشور هند تولید میشود معمولا از نوع عربیکا است، گونهای از قهوه که به خاطر طعم و عطر متمایزش شناخته میشود. با اینکه عربیکا از ارتفاعات اتیوپی سرچشمه گرفته است اما اکنون در کشورهای سراسر جهان رشد میکند. طعم صاف و غنی دانههای قهوه هند بسیار مورد توجه است.
دانههای عربیکا دارای دو نوع معروف تایپیکا و بوربون هستند. متخصصان قهوه، تایپیکا را به دلیل کیفیت عالی آن میستایند. قهوه بوربن نیز نتهای شکلاتی دارد و بسیار مورد پسند طرفداران شکلات قرار میگیرد. طعمهای خاصی از میوهها مانند انجیر و گیلاس را نیز میتوان با تفت دادن سبکتر قهوه تشخیص داد. بالغ شدن کامل عربیکا حدود هفت سال طول میکشد. این قهوه در ارتفاعات بالاتر بهترین رشد را دارد اما در سطح دریا نیز قابل رشد است. پس به راحتی در هند رشد کرده و به ثمر مینشیند

جمعبندی
کشورهای زیادی وجود دارند که به خاطر تولید قهوه و فرهنگ مصرف قهوه مشهور هستند. شاید دور از انتظار باشد که قهوه به عنوان یک محصول مهم در هند تولید شود، اما لازم است بدانید که این کشور خانه بیش از 16 نوع قهوه منحصر به فرد است. هند همچنین تنها کشوری است که تمام محصولات قهوه خود را در سایه پرورش میدهد.
هند یک منطقه در حال رشد برای پرورش قهوه است و اکنون توجه شایستهای را از سوی کارشناسان این حوزه به خود جلب کرده است. این کشور دارای سابقه طولانی در کشت دانههای قهوه روبوستا است که در نوشیدنیهای ترکیبی و قهوه فوری استفاده میشود. سابقه تولید قهوه در هند به سال 1670 برمیگردد. اگرچه این کشور چندین سال است که به عنوان تولید کننده قهوه شناخته میشود، فرهنگ نوشیدن قهوه در هند، به استثنای جنوب آن، هنوز یک فرهنگ جدید است.
منابع :