خواص قهوه

همه چیز در مورد قهوه و گوارش – بدون تصویر شاخص

تاکنون به رابطه بین قهوه و گوارش فکر کرده‌اید؟ به نظرتان قهوه می‌تواند چه تأثیر مهمی بر گوارش و یا حتی متابولیسم شما بگذارد؟ بسیاری از افراد تصور می‌کنند که نوشیدن قهوه برای معده و روده آنان مضر است و به همین دلیل لذت نوشیدن آن را کنار می‌گذارند. با ما همراه باشید تا صحت این ادعاها در مورد قهوه را با هم مورد بررسی قرار دهیم.  

نوشیدن قهوه و اثر آن بر گوارش

کافئین قهوه و گوارش

مهم‌ترین ماده‌ای که با ذکر نام قهوه احتمالاً به یاد آن می‌افتید، «کافئین» است. قهوه به عنوان یک منبع عالی جهت جذب کافئین موردنیاز بدن شناخته می‌شود. این ماده نقش به خصوصی در پرانرژی بودن مغز ایفا می‌کند و می‌تواند احساساتی همچون خواب‌آلودگی را کاهش دهد. مصرف مداوم قهوه میزان کافئین موجود در دستگاه گوارش را افزایش می‌دهد و این امر نتایج مختلفی دارد.

کافئین می‌تواند منجر به افزایش تحریکات معده شود. این موضوع وقتی اهمیت می‌یابد که فرد در گذشته با مشکلاتی همچون زخم معده و یا موارد مشابه به آن مواجه شده باشد. از سوی دیگر، باید به این نکته اشاره کنیم که مصرف بیش از حد کافئین می‌تواند فرایند جذب مواد معدنی مهمی همچون آهن را در سیستم گوارش کاهش دهد. این فرایند نیز در نهایت منجر به کم خونی می‌شود.

البته کافئین برای سیستم گوارش مزایایی نیز به همراه دارد. به عنوان مثال، این ترکیب می‌تواند میزان میکروب‌ها و میکروارگانیسم‌های خطرناک را به حد قابل قبولی کاهش دهد. در کنار این، کافئین قادر به بهبود نحوه حرکت روده‌های بزرگ و کوچک است که خود بخش مهمی از سیستم گوارش و دفع محسوب می‌شوند؛ بنابراین می‌توان بیان کرد که قهوه و به خصوص ماده اصلی موجود در آن یعنی کافئین، می‌تواند منجر به ایجاد فعل و انفعلات مختلف در دستگاه گوارش شود. این یک نکته مهم در رابطه با قهوه و گوارش است.

تصویری از میکروارگانیسم‌های خطرناک معده

قهوه چطور دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

اولین تأثیر قهوه بر روی دستگاه گوارش که می‌توانیم به آن اشاره کنیم، افزایش میزان اسید معده است. این موضوع بیشتر برای افرادی رخ می‌دهد که عادت به مصرف کردن قهوه غلیظ و تلخ دارند. به عنوان مثال، استفاده از اسپرسو به صورت روزانه آن هم در چند نوبت، قطعاً منجر به بیشتر شدن اسید معده می‌شود.

در چنین حالتی، ممکن است با چند عارضه مشخص روبرو شوید که مهم‌ترین گزینه از بین آن‌ها، رفلاکس است. رفلاکس به شرایطی گفته می‌شود که در آن اسید معده به سمت مری حرکت کرده و موجب ایجاد سوزش شدید در آن بخش می‌شود. چنانچه دلیل این موضوع، مصرف مداوم قهوه باشد، لازم است نسبت به کاهش مقدار این نوشیدنی اقدام کنید.

پعلاوه بر این، مشاهده شده است که در پاره‌ای از موارد قهوه دستگاه گوارش را به طور کامل به هم می‌ریزد، به نحوی که فرد دچار اسهال و استفراغ خواهد شد. البته امکان دارد که این روند به استفاده از قهوه‌ای که تاریخ مصرف آن به پایان رسیده است نیز ارتباط داشته باشد. به هر روی، می‌توان بیان کرد که اثرات مربوط به قهوه بر روی دستگاه گوارش از فردی به فرد دیگر متغیر است و نمی‌توان برای همه یک شرایط معین را در نظر گرفت.

تصویری از قهوه تاریخ مصرف گذشته

چه کسانی نباید به سراغ نوشیدن قهوه بروند؟ | قهوه و گوارش

تحریکات قهوه بر روی دستگاه گوارش می‌تواند منجر به ایجاد ناراحتی‌های روده و معده شود. امکان دارد این موارد آنقدر شدت پیدا کنند که حتی انجام دادن امور روزانه نیز برایتان دشوار شود. به همین دلیل، پیشنهاد می‌شود که به جای درمان، همواره به فکر پیشگیری باشید. قهوه و گوارش رابطه نزدیکی با هم دارند.  اگر جزو افرادی هستید که در گذشته و یا هم اکنون به زخم معده مبتلا هستند، باید مصرف قهوه را تا حد ممکن کاهش دهید.

افرادی که در روده و یا معده خود التهاب یا عفونت دارند نیز باید به فکر کنار گذاشتن قهوه باشند (حداقل تا زمانی که به طور کامل درمان شوند). علاوه بر موارد فوق، توصیه می‌شود که مادران باردار و یا مادرانی که در دروان شیردهی به سر می‌برند نیز به جای قهوه از سایر نوشیدنی‌های محبوب استفاده کنند.

افزایش میزان کافئین در برخی افراد نه تنها بر روی گوارش، بلکه بر روی قلب نیز اثر می‌گذارد. این موضوع منجر به بیشتر شدن ضربان قلب می‌شود. اگر دچار تپش قلب هستید و برای درمان آن داروی خاصی مصرف می‌کنید، لازم است نظر پزشک خود در مورد نوشیدن قهوه را جویا شوید. به طور کلی، چنانچه پس از نوشیدن هر نوع قهوه در معده، مری و روده‌های خود احساس ناراحتی می‌کنید، باید به سراغ پزشکتان بروید و از او درخواست کمک کنید.

تصویری از ناراحتی معده پس از مصرف قهوه

چه قهوه‌هایی سیستم گوارشی را مختل می‌کنند؟

همان‌طور که پیش از این گفته شد، قهوه می‌تواند به صورت مستقیم بر روی دستگاه گوارش اثر بگذارد. نکته مهم آن است که مصرف برخی قهوه‌ها این امر را تسریع یا تشدید می‌کند. به عنوان مثال، قهوه‌هایی که به صورت عادی دارای اسیدیته بالایی هستند در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند. اسیدیته قهوه را با واحدی به نام pH اندازه‌گیری می‌کنند. هرچه این واحد کمتر باشد، مقدار اسیدی بودن قهوه افزایش می‌يابد. این خود یک موضوع ارزشمند در مورد رابطه قهوه و گوارش است.

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که نوع رست کردن یا برشته کردن قهوه‌ها نیز می‌تواند در این زمینه کاملاً موثر باشد. به طور کلی، قهوه‌هایی که به صورت لایت رست (light roast) تولید می‌شوند اسیدیته بیشتری نسبت به مدل دارک رست (dark roast)‌ دارند. این بدان معناست که مصرف مدل لایت رست می‌توان منجر به ناراحتی در معده و روده شود‌ (البته اگر در مصرف آن زیاده‌روی کرده باشید).  

علاوه بر موارد پیشین باید به این نکته اشاره کنیم که محل کشت و نوع دانه قهوه نیز می‌تواند منجر به مختل شدن سیستم گوارش شود. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد قهوه آفریقایی یا بوربون اسیدیته بالایی دارد و مصرف مداوم آن معده و روده را تحریک خواهد کرد. هر دو نوع عربیکا و روبوستا دارای اسیدیته هستند و حتی با ترکیب کردن آن‌ها نیز میزان اسیدیته‌ ان‌ها کاهش پیدا نمی‌کند.

تصویری از قهوه و سیستم گوارش

چطور می‌توان اثرات قهوه بر گوارش را کم کرد؟

ساده‌ترین، کاربردی‌ترین و مناسب‌ترین روش در این زمینه، کم کردن مصرف قهوه است. منظور ما این نیست که نوشیدن این نوشیدنی خوشمزه را به طور کامل کنار بگذارید. بلکه باید به یک میزان متعادل برسید. بسیاری از افراد می‌توانند در هر روز ۴۰۰ میلی‌گرم قهوه بخورند، اما این بدان معنا نیست که نوشیدن این مقدار قهوه ضرورت دارد! می‌دانیم که کنار گذاشتن قهوه کمی دشوار است، اما اگر به دنبال کاهش تحریک روده و معده و به طور کلی سیستم گوارش خود هستید، باید این اقدام را انجام دهید.

روش دیگری که باید به سراغ آن بروید، استفاده کردن از دانه‌هایی است که میزان اسیدیته کمی دارند. همان‌طور که پیش از این گفته شد، مدل دارک رست معمولاً از اسیدیته کمتری نسبت به مدل لایت رست برخوردار است. با توجه به رابطه قهوه و گوارش پیشنهاد می‌شود که این مدل رست را بیشتر مدنظر قرار دهید.

متأسفانه برخی از کاربران عادت به آن دارند که صبح زود و در حالت ناشتا (بدون صرف صبحانه) یک لیوان قهوه میل کنند. این اقدام شاید میزان کافئین شما را به صورت ناگهانی بالا ببرد، اما قطعاً منجر به ایجاد تحریکات نامناسب در سیستم گوارش می‌شود. بهتر است ابتدا صبحانه بخورید و سپس به سراغ قهوه محبوب‌تان بروید. علاوه بر این، نباید پس از مصرف قهوه بلافاصله به ورزش کردن بپردازید. این امر می‌تواند منجر به جابه‌جایی مداوم قهوه در معده شود و آن را تحریک کند.  

تصویری از مصرف قهوه به صورت ناشتا

اضافه کردن مواد مختلف به قهوه | قهوه و گوارش

بسیاری از افراد عادت دارند که به قهوه خود ترکیبات دیگری اضافه کنند. شیر یکی از بهترین مواردی به شمار می‌آید که در این زمینه می‌توان به سراغ آن رفت. نکته مهم آن است که اضافه کردن شیر به قهوه از اسیدیته آن می‌کاهد و در نتیجه منجر به کاهش احتمال ناراحتی‌های گوارشی می‌شود. کافی است به مقدار دلخواه شیر به قهوه خود اضافه کنید و از این ترکیب خوشمزه لذت ببرید. برخی از افراد به لاکتوز موجود در شیر حساسیت دارند و نمی‌توانند آن را هضم کنند. طبیعتاً چنین افرادی نباید شیر به قهوه خود بیفزایند.

اگر شیر در منزل ندارید، می‌توانید از آب برای رقیق‌تر کردن قهوه خود استفاده کنید. کاهش میزان غلظت قهوه یک تکنیک ساده، اما کاربردی برای کاهش میزان کافئین موجود در آن است. این موضوع یکی دیگر از روش‌هایی است که به منظور کاهش اثرات قهوه بر روی معده و روده به کار گرفته می‌شود.

تصویری از اضافه کردن شیر به قهوه

سخن پایانی

در این متن به رابطه قهوه و گوارش پرداختیم. بر اساس آمارهای گوناگون، قهوه پس از آب به عنوان پرمصرف‌ترین نوشیدنی جهان در نظر گرفته می‌شود و به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است. این موضوع به ما نشان می‌دهد که افراد بسیار زیادی به صورت روزانه از قهوه استفاده می‌کنند و همواره با تأثیرات ناشی از نوشیدن آن سروکار دارند. رابطه قهوه و گوارش در هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است. اگر پس از مصرف قهوه دچار ناراحتی‌های گوارشی می‌شوید، بهتر است این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

منابع:

healthline

allieddigestivehealth

verywellhealth

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *